29 Mayıs 2010 Cumartesi

Google Latitude İle Kim Nerede !

Biz yeni nesil Türk gençliği tüketmeye bayılıyoruz, özellikle teknoloji alanında maddi durumlar el verdiğince (hatta biraz da zorlayarak) teknolojinin bizlere sunduğu nimetleri sonuna kadar kullanma çabası içerisinde olsakta faydasız biçimde kullanmayı seviyoruz. (Neden böyle bir giriş yaptıysam, pek dert etmişim heralde ;)
Google’ın latitude hizmetinden bahsetmek istiyorum. Biraz araştırmadan sonra Türk kullanıcarın pek tercih etmedikleri/edemedikleri bir hizmet olduğunu gördüm. Bunun sebebi de google latitude’nin henüz Türkiye için resmi hizmet vermeyişi, ayrıca teknoloji uzmanlarımızdan bu konuya değinen çok az kişi var. Hımm. (üzülmeyin, nasıl kullanacağımızı öğreneceğiz)

Google latitude nedir?

Symbian vb. cep telefonlarınıza yükleyeceğiniz google haritalar programı ile bilgisayarımızda kullandığımız google maps hizmeti telefonumuza geliyor. Telefonunuzdaki mevcut gps sinyalleri ve internet bağlantısı kullanarak google haritalar üzerinde ~50-100mt arası sapmayla yerinizi belirliyor.  Yeriniz belirlendikten sonra google latitude devreye giriyor, harita üzerinde sosyal ortam yaratarak yerinizi izin verdiğiniz kişiler ile paylaşabiliyorsunuz.

Google latitude faydaları / kullanım alanları

Genel paylaşıma açık profilde insanların yazdıkları mesajları da görebiliyorsunuz.
Orkut bey 22 saat önce demiş ki: “Başınıza dikkat! İstanbulda fena halde dolu yağıyor“. Orkut bey’in genel paylaşıma açık olan profili sayesinde bulunduğu adresini görebiliyorsunuz..
Google latitude’yi hayal gücümüz sınırlarında dilediğimiz gibi kullanabiliriz. Mesela eşinizi sık sık arayan, merak eden kıskanç ve meraklı bir kocaysanız ;) Eşiniz çarşıya çıktığında sürekli takipte olabilirsiniz. Eşiniz dışarıdayken siz evde sürpriz hazırlığındayken eve gelip sürprizinizi bozma ihtimalini ortadan kaldırabilirsiniz. Kendi latitude paylaşımınızı kapamayı unutmayın ;)
Kötü senaryolardan yola çıkarsak kaçırılma durumunda yerini anında tespit edebilirsiniz. Bildiğiniz gibi bu programlar gelişmiş nokia telefonlarda arka planda çalışabiliyor. Başkaları tarafından hissedilmez.


Google latitude kullanmam için ihtiyaçlarım nelerdir?

1- Google latitude için cep telefonu

Android, BlackBerry, iPhone, Nokia S60 cihazlarından birine sahip olmalısınız.
Bu sayfa sonunda telefon modellerine göre hangi ek google harita özelliklerini desteklediğinden de bahsetmiş.

2- Google latitude için google maps programı

Bu hizmeti kullanabilmek için cep telefonları için geliştirilmiş google haritaları indirmeniz gerekiyor . Henüz cep telefonunu sms olarak program bağlantısını göndermese de. (Normalde bu adresten send to phone butonuna tıklayarak cep telefonu numaramızı giriyoruz ve haritayı indireceğimiz program bağlantısı cep telefonumuza sms olarak geliyor.) Bu sayfa sonunda nokia S60 alt yapılı cihazlar için  uygulamayı indirmeye sunmuş. Nokia s60 alt yapılı cihazlar google maps mobile programının sis dosyasını direkt indirmek için  buraya tıklayın.

3- Google latitude için gps ve internet bağlantısı

Ana kaynak olarak telefonunuzun gps özelliğini kullanıp yerinizi tespit etmeye çalışıyor. Eğer gps sinyaliniz zayıfsa (hatta hiç yoksa) şebekenizin internet bağlantısı aracılığıyla internete bağlanıp (ip adresinden yer tespiti yapıyor sanıyorum) yerini haritalar üzerinde gösteriyor.

Google latitude diğer özellikler

Google latitude ile google buzz

Az önce son indirdiğim (4.0) google haritalar programında google buzz’un entegre edildiğini gördüm. Bulunduğunuz noktayı anında paylaşabildiğiniz gibi buzz’un genel gönderme seçenekleri de bulunuyor. Mesela fotoğraf ekleyip gönderebiliyorsunuz. Dilerseniz bulunduğunuz noktayı da paylaşıyorsunuz. buzz da bu noktayı harita üzerinde gösteriyor.. Tatiliniz sırasında bulunduğunuz alanın fotoğrafını çekip adres tarifi yapmadan fotoğraflarınızı paylaşabilirsiniz. Bulunduğunuz konumu google sizler için bildirsin :)

Google latitude ile yol tarifi

Google haritalar üzerinde yerini tespit ettiğiniz arkadaşınızın yanına gitmek istiyorsunuz. Arkadaşınız başka bir şehirde. Hemen yol tarifi seçeneğiyle harita üzerinden hangi yolları izleyeceğiniz gösteriliyor. %2 sapma tahmin ettiğim yol mesefesini ve süresini hesaplayıp bize sunuyor.
Mesela Teakolik ile benim aramda 1124km yol mesafesi varmış :) Araç, yaya veya toplu taşıma ile gitme seçenekleri bulup harita ona göre çıkıyor. Toplu taşıma ile en yakın araç kalkma saatini gösterse bile bu konuda daha çok çalışması gerektiği ortada.. Ayrıca gideceğim yere detaylı yazılı yönlendirme yapıyor. Hımm Teakolik’in yanına giderken sürekli arayıp yol tarifi sorgulamama gerek yok, google latitude de çevrimiçi olması yeterli olacaktır :)

Google latitude profil bilgileri

Girdiği bilgiler doğrultusunda arkadaşlarınızın cep telefonlarına ulaşabiliyor harita üzerinden profiline bakarken sms yolla veya arama yap seçeneği ile etkileşiminizi hızlandırıyor.
Google latitude ile yaptığınız tüm işlemleri gerek genel paylaşıma açıp. Gerekse sadece belirlediğiniz kişilerin yararlanmasına izin verebiliyoruz.

Google latitude kullanımında internet bağlantı ücreti?

Denemelerimin tamamını telefonumdan wi fi ile bağlanıp yaptığımdan internet kullanımı ücretlendirmesi hakkında net bir şey söyleyemeyeceğim.
Ev ve iş yerinde sürekli açık tutmamak kaydıyla turkcell’in aylık 100 MB  (9,38 TL) internet paketi rahatlıkla yeter diye düşünüyorum.
Deneyen arkadaşlar yorum alanında kullanım oranları yazarlarsa sevinirim.

Kaynak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Almak Bir Site Sahibine Verilecek En Güzel Hediyedir Teşekkür Ederim..